En novellidé ledde till ett Internetimperium: FL-Net 1996

Home - Internethistoria - En novellidé ledde till ett Internetimperium: FL-Net 1996

1996 var året då World Wide Web, eller bara webben, började bli allmänt tillgänglig för allmänheten. Webbplatser som Yahoo och Amazon dök upp och gjorde det möjligt för människor att enkelt hitta och komma åt information på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Detta ledde till en explosion av nya webbplatser och tjänster, och gjorde Internet till den kraftfulla kommunikationsverktyg det är idag.

En viktig händelse 1996 var lanseringen av JavaScript, ett programmeringsspråk som gör det möjligt för webbplatser att ha interaktiva element som knappar, rullgardinsmenyer och animeringar. Detta gjorde det möjligt för webbplatser att bli mer än bara statiska sidor med text och bilder, och öppnade dörren för nya typer av tjänster och applikationer.

I början av 1996 var det fortfarande svårt att hitta det man sökte på Internet. Men man såg också lanseringen av Google, en sökmotor som gjorde det enkelt att hitta det man letade efter. Google blev snabbt en av de mest använda sökmotorerna på Internet och har sedan dess fått en central roll i hur vi hittar information på nätet.

Detta var också året då Microsoft släppte Internet Explorer, en webbläsare som gjorde det enklare för vanliga användare att navigera på webben. Det blev snabbt den mest använda webbläsaren och satte grunden för hur vi idag surfar på nätet.

Året var ett viktigt år för Internets utveckling. Det var året då webben blev allmänt tillgänglig för allmänheten, och året då JavaScript, Google och Internet Explorer introducerades. Alla dessa händelser gjorde det möjligt för Internet att utvecklas till det kraftfulla kommunikationsverktyg det är idag.

Ett annat företag som startade samma år och som fortfarande finns kvar är FL-Net AB . Företaget var ett av de första internetföretagen i Sverige. Det startades 1996 av Heléne Fredholm och Michael Ländin som började med en dator för att kunna skriva med kursiv stil i noveller. De lanserade sajter på löpande band, bland annat sajten Dagens Rätt där lunchrestauranger kunde lägga ut veckans menyer och tjäna sina första pengar. Sedan följde Novell på nätet där personer kunde skicka in sina noveller för publicering. Kända sajter och tjänster som fortfarande finns kvar är Fuska.nu, Mailbox.se och Sverige.nu.

Share: